Aktuální článek v Radničních listech

Aktuální článek v Radničních listech

11 srpna, 2022 Vyp Od admin

V Radničních listech článek, který se věnuje tématu, jak volit. Takový přehledný návod pro naše sympatizanty, ale i pro všechny, kterým není jak komunální, tak republiková politika lhostejná. Přesněji řečeno, není jim lhostejné, jak budou žít oni a jejich děti.

Nevzdávejte se svých hlasů v komunálních volbách.

Za necelé dva měsíce zde máme komunální volby. Volby, které jsou tak trochu jiné, než všechny ostatní. Říká se, že komunální volby jsou o udržovaných chodnících a posekané trávě v parku. Tentokrát to ale bude jiné asi i trochu jinak. Mnoho spoluobčanů budou strašit nové zálohy na plyn a elektriku, obavu vyvolá každá nová složenka.

Z diskuze s vámi často zaznívá, že si nejste úplně jistí, jaké vlastně možnosti u voleb máte. Pro začátek řekněme, že v Prostějově máte 35 hlasů, protože zastupitelstvo má 35 členů a na kandidátce každé strany může být až 35 spoluobčanů, ucházejících se o místo na radnici. Co je hodně jiné oproti jiným volbám, tak to, že nedostanete štos hlasovacích lístků, ale jen jednu velkou plachtu, na které jsou kandidáti všech stran. Stovky jmen, kde naprostou většinu vůbec neznáte. Těm svými hlasy dáte důvěru. Ale jak?

První variantou je, že můžete kandidáty zakřížkovat napříč stranami. Ovšem tyto případy často končí tak, že jich rozdáte jen pár. Dáte důvěru tomu, koho znáte, a těch nemusí být mnoho, a zbytek, přeneseně řečeno, zahodíte. Vzdáte se možnosti naplno využít své hlasovací právo. To je podle nás škoda.

Druhou možností je, že zvolíte stranu, které důvěřujete, a jen pár hlasů dáte osobnostem z jiných stran. Takže dáte křížek například SPD a k tomu vyberete pět jiných kandidátů napříč ostatními stranami. Tím SPD od vás dostane 30 hlasů a ty jiné v součtu 5. Naprosto ideální ovšem z našeho pohledu je, že dáte křížek pouze SPD a takový lístek vhodíte do volební urny. Tím nám dáte důvěru plnou silou svých pětatřiceti hlasů.

Co je ovšem v komunálních volbách nepříjemné, tak situace, že když dáte hlas konkrétní straně, nemůžete již v té samé straně přidělit preferenční hlas některému kandidátovi a naopak. Proto jsme se v SPD snažili postavit kandidátku natolik zodpovědně, abyste tuto možnost nepotřebovali. Na prvních dvou místech jsme s kolegou zastupitelem Martinem Křupkou, kdy si myslím, že jen málo z vás nás nezná. A to nejen z jednání na zastupitelstvu, ale i z řešení problémů po celém městě a od petičních stánků. Široce známá je naše petice za bezdoplatkovou zónu, další kroky z oblasti bezpečnosti v ulicích Prostějova, ale i dopravy a parkování. Navrhli jsme různá řešení v oblasti odpadů a podobně. Dále máme na kandidátce válečného veterána a soudce z lidu Radovana Kouřila, kterého znají spíše zaměstnanci ozbrojených složek, podnikatelku s módou, Mášu Komínkovou, a další kvalitní kandidáty.

Jak jsem psal v úvodu, tyto volby budou tak trochu jiné. Tím, že SPD je suverénní parlamentní strana, kdy jednotlivé úrovně od komunálu, přes kraj, až po parlament, jsou navzájem úzce propojeny, jsou podle nás tyto volby i vizitkou toho, jak jste spokojeni s prací vlády. Ale i s prací našich poslanců, kteří na rozdíl od vlády prosazují především zájmy našich občanů. S tím, kam směřuje naše krásná republika. Jsem pyšný na to, že jdeme do voleb samostatně a těším se na milá setkání.

Abych nezapomněl, už jste byli na novém workoutu na Vícovské ulici? To pro ty, co tvrdí, že „Dopita řeší jenom průlezky pro děcka“. Ano, řeší, také, protože k dětem patří sport a ne drogy!

Přejeme vám, abyste měli u voleb šťastnou ruku a užívejte si druhé poloviny léta.

Pavel Dopita lídr kandidátky SPD v Prostějov