Co mají společného závody Spartan Race a ty „workouty“? (07/2023)

Co mají společného závody Spartan Race a ty „workouty“? (07/2023)

13 října, 2023 Vyp Od admin

Dnes mi v Prostějovských radničních listech vyšlo oddychové letní čtení k vodě. Skutečně se město Prostějov může chlubit šesti workoutovými kostkami a další jsou v okolních obcích. Žádná jiná sportoviště nerostou dynamičtěji a já jsem za to rád. Již zítra na viděnou na závodě Excalibur Race v Opatově .

Polovina prázdnin je za námi, tak je čas pro oddychové letní čtení. Občas dostávám otázku, co je to ten Spartan Race vlastně zač? Proč v Prostějově propaguji workoutová hřiště, a jak to jde dohromady.

Nejprve si stručně odpovězme na otázku, co je to ten workout? Mimochodem, mnoho známých z okolních měst mi závidí, kolik právě máme v Prostějově workoutových hřišť. Schválně, víte, kolik jich je? Správnou odpověď naleznete na konci tohoto odstavce. K samotné první otázce se dá stručně říct, že je to cvičení s vlastní vahou na různém nářadí nebo i bez nářadí. To jsou ty různé varianty kliků, shybů, výmyků a podobně. Občas můžete slyšet i pojem kalistenika, odvozený z řeckých slov kálos, znamenající krásu a sthénos znamenající sílu. Líbí se mi ale jiná definice:“ Workout provozujeme pro radost a uspokojení, nikoliv pro vítězství, nadřazování se nebo srovnávání se s ostatními.“ Největším přínosem cvičení je totiž zdraví vás a vašich dětí, kdy se nejen posilují svaly, zlepšuje se hybnost končetin, ale také se zvyšuje kardiorespirační účinnost, tedy dýchací a oběhový systém. Co ještě vidím v dnešní době jako podstatný klad, tak že se jedná o jednu z nejlevnějších forem sportovního vyžití. Neplatíte za vstup do fitka a drahé pomůcky, stačí vám pouze kecky a tepláky. Jsem proto moc rád, že město Prostějov tyto aktivity podporuje. Vrátí se mu to ve zdraví občanů. Nyní odpověď na počet workoutových hřišť. „Je jich aktuálně 6“. Vezmu to chronologicky, jak byly otevírány. Na Kostelecké ulici, v Kolářových sadech, ve Vrahovicích, na Rejskově ulici (jediné se zamyká), na Vícovské ulici a na náměstí Spojenců, kde se jedná o projekt participativního rozpočtu. Osobně budu ještě usilovat o nové hřiště na Šárce. Snad jsem na nic nezapomněl. Mimochodem, z letošního participativního rozpočtu mi prošel projekt na hrazdu na koupaliště ve Vrahovicích. Jak řekl jeden kolega na zastupitelstvu: „Je to fajn, že ti město postaví tu tyč, alespoň se máš kde věšet.“ A víte že jo, a jsem za to rád.

Nyní k nadpisu článku. Jak mnozí víte, mnoho let se aktivně věnuji překážkovým závodům (OCR) a speciálně sérii Spartan Race (dále SR). Jsem živým důkazem toho, že tento sport se dá skutečně dělat v každém věku. Takže bych vám jej rád představil. Tak jako u předchozího odstavce dostávám poučení, že dřív stačil klepač na koberce, v tomto mi občas někdo předhodí Partyzánský samopal. Ale jo, je to tak. Jen překážky a dovednosti k jejich překonání jsou dnes sofistikovanější. Tak jako můžeme rozdělit závody SR podle délky na Sprint (5+km), Super (10+km), Beast (21+km), a extrémní Ultra Beast (42+km) tak i překážky, které při tom běhu překonáváme, můžeme dělit dle dovedností. Jednou kategorií jsou obratnostní, tedy různé ručkování, šplh, přeskakování dvoumetrových stěn a třeba i balanc při běhu přes kladinu. Druhou kategorií jsou silové, kde je běh s padesáti kilovou betonovou koulí, s pytlem s písku, nebo kbelíkem se štěrkem či tahání pytle přes kladku. Pak jsou ty tak říkajíc na morálku. Plazení se pod ostnatým drátem v bahně, nebo ve čtyř stupňové vodě. Potápění v bahnité vodě (dunk wall). No, a pak je tu oštěp. Milovaný i zatracovaný. Musíte trefit terč na vzdálenost devíti metrů. Snadné? Pojďte si to začátkem září vyzkoušet do Koutů nad Desnou. Není to z Prostějova daleko a Sprint je krásný vstup do této série v malebné scenérii

Jeseníků. Současně tam prodáte to, co na workoutových hřištích v Prostějově natrénujete. A ptáte se, kterou překážku mám rád já? Tyrolean traverse, neboli vodorovné lano. Překonávám jej vrchem, na „francouze“, zatímco ostatní jsou zavěšení pod ním. Ostatně, propašuji sem fotku. Abych nezapomněl, mnoho překážek si můžete vyzkoušet v TRX aréně na Plumlovské ulici, kam také chodím trénovat. A věnují se tam i dětem. Pokud mi chcete říct, že dělám reklamu, tak dělám, a moc rád. Určitě lepší, než na ty zázračné mastičky v televizi. Cvičení bolí, ale přináší skutečné výsledky.

Tak, jako se říká, že Prostějov je městem tenisu, tak bych řekl, že v posledních letech je i městem OCR a právě závodů Spartan Race. A to nejen proto, že vozíme do Prostějova spoustu medailí za umístění, ale i ve Sportovci města Prostějova za tento sport dostali v minulosti ocenění Kristýna Nováková, Petra Stryková, Karel Volf, a dokonce i já, v kategorii Sportovní hvězda prostějovských médií. Tedy hlasy mi chodily z celé Evropy. To je další specifikum tohoto sportu, máte přátele v mnoha zemích a navzájem se povzbuzujete.

Na závěr mi dovolte ještě jednu pozvánku, a sice na konec září, kdy se na nedalekém hradě Helfštýně běží závod Excalibur Race, kam vás jako ambasador této série srdečně zvu. Tvrdím, že tam jsou ty překážky stejně nejhezčí a zážitky na hradě nezapomenutelné. Příjďte se přesvědčit. Možná se mi někdy podaří nějakou formou dostat tuto sérii i do Prostějova.

Přeji všem krásné prožití zbytku prázdnin, a v záři se již budeme věnovat vážnějším tématům.

Pavel Dopita předseda zastupitelského klubu SPD