Co nás čeká následující čtyři roky? (10/2022)

Co nás čeká následující čtyři roky? (10/2022)

13 října, 2023 Vyp Od admin

Milí spoluobčané, dovolte mi, abych vám ještě jednou jménem celé prostějovské SPD poděkoval za to, že jste nám svými hlasy dali důvěru do dalších čtyř let. Opět se jednou ukázalo, že zodpovědná a dlouhodobá práce je víc, než desítky billboardů čtrnáct dnů před volbami. Co nás v těchto čtyřech letech čeká?

Nejprve vysvětlení, proč je SPD i se svými šesti zastupiteli opět v opozici? Po zveřejnění výsledků voleb probíhala intenzivní a korektní jednání, a přestože jsme se s vítězem voleb, tedy hnutím ANO, shodli na mnoha bodech volebního programu, dostala přednost až čtvrtá ODS a páté Pévéčko. Tak to prostě je a my se s tím, bohužel, musíme naučit pracovat. Zastupujeme poměrně významné procento voličů, kteří dali důvěru nám i našemu volebnímu programu, takže chceme i nadále zůstat konstruktivní opozicí. Rozumné návrhy podpoříme, jako v předchozím volebním období, bez ohledu na stranickou příslušnost navrhovatele. Zastáváme názor, že do komunálu politický fanatismus prostě nepatří. Kéž by se tím řídili všichni, hned by se nám zde žilo lépe. Po rozhovorech s panem primátorem tedy věřím, že se nám povede u mnoha bodů z našeho volebního programu najít společné řešení. Například náš návrh v části V. změny územního plánu, týkající se oblasti Hloučela, je myslím si velmi dobrý. Je škoda, že se mu v minulém období nedostalo více pozornosti. To je ten zelený pruh v trojím členění v šířce 60 – 80 metrů od stávající cyklostezky směrem k nemocnici. Ve zbývající části navrhujeme povolit výstavbu rodinných domků s určenou maximální výškou a případnými dalšími regulacemi. Prostějov se musí rozvíjet, takže rozumná plánováná výstavba společně s ochranou zeleně je jednou z cest, jak zabránit vymírání našeho města a zároveň jak zachovat unikátní biokoridor i pro další generace. Současně se vytvoří směrem k Sídlišti Hloučela protihluková stěna. Tato skutečnost rozvířila v letních měsících prostějovské sociální sítě.

Nemohu pominout naše heslo, „Bezpečný a prosperující Prostějov“. Myslím si, že zejména bezpečné ulice budou jedním ze základních problémů, které nás v následujícím období čekají. Celorepubliková politika vlády národní pohromy a její neschopnost zvládnout energetickou a potažmo ekonomickou krizi, kdy opět vše jen přenáší na občany, a přitom sama se stará o cizí, povede ke zhoršení situace i v této oblasti.

Zde malá odbočka. Zastropování u silové elektřiny na 6Kč/kWh znamená ve skutečnosti pro koncového zákazníka asi 9Kč/kWh a to prý ještě nebude na celý rozsah. Pokud máte běžnou spotřebu na chod domácnosti asi 2MWh za rok, budete takto platit nově minimálně 18 tisíc Kč. Mimochodem, my v ČR tu 1KWh umíme vyrobit asi za 50 haléřů! Ještě větší problém ovšem nastane u stropování plynu, kde nezdůrazňují, že nezastropovali kubík plynu, ale opět 1kWh na ceně 3Kč. Jeden kubík plynu tedy bude stát asi 33Kč! Za kolik že jsme jej kupovali dříve? Co to znamená? Pokud máte běžnou spotřebu na topení a vaření v rodinném domě okolo 25MWh za rok, bude vás to stát asi 80 tisíc Kč. Opět to nemá pokrýt celý objem. Pomíjím fakt, že pokud vám končí smlouva, nového dodavatele hned tak asi neseženete. Díky nesmyslně konstruovanému zastropování budou totiž krachovat další distributoři. Ono totiž to absurdní navýšení ceny vzniká spíše v předchozích článcích výrobního a distribučního řetězce. A mimochodem, to zastropování stejně zaplatíme ze svých daní, takže tyto peníze pak zákonitě musí někde chybět. Pokud k tomu připočtete náklady na vodu, náklady na dopravu, náklady na jídlo, kde se inflace drží již na hranici 20%, propadne se i nižší střední vrstva do chudoby. Proto i já aktivně vystupuji proti energetické politice této vlády a dostávám za to na sociálních sítích různé šťavnaté přídomky. Abych nezapomněl, ve výše uvedeném vůbec nezmiňuji, jaký dopad to bude mít na místní firmy. Soukromým průzkumem jsem si ověřil, že problémy a propouštění již započaly, i když zatím jen v jednotkách či desítkách případů. A to jsme teprve na počátku chladných měsíců. Naše politická opozice, ať už místní nebo republiková, nás obviňuje z neustálého strašení. Čas však obvykle ukázal, že problémy, na které jsme s předstihem upozorňovali, opravdu nastaly. Bohužel, tento čas se tím promarnil a následné hašení požáru je vždy nákladnější.

Zpět ale k bezpečným ulicím. Jedním z projektů, který navrhneme, bude bezpečný koridor, který vychází z mé práce z roku 2015. V jejím rámci byl také proveden výzkum vnímání občanů na rozsah městských kamerových systémů. O co jde? Vytipují se význačné lokality, například již zmiňované sídliště Hloučela a hlavní nádraží a nejkratší trasa bude pokryta kamerovým systémem. Ne skrytě, ale veřejně. Úkolem není někoho nachytat, ale působit preventivně. Pokud pak třeba žena či senior půjde touto trasou, je velká pravděpodobnost, že do cíle dojde i se svojí peněženkou. Kdo má rád adrenalin a nemá v oblibě velkého bratra, může jít bočními ulicemi. Výzkum potvrdil kladné vnímání takového projektu. Rozhodně ale budeme, i při nejhorších scénářích, proti omezování osvětlení ulic, které alespoň slouží jako nejzákladnější pasivní bezpečnostní prvek.

Opět vyzveme spoluobčany ke spolupráci na projektech z participativního rozpočtu, kde již z hlasování naštěstí zmizely ty negativní hlasy živené osobními antipatiemi. Budeme také podporovat všechny kroky, které povedou k bezpečné jízdě na kole, ať již za sportem, tak i do zaměstnání či do školy. To se v současné době například o Vrahovické ulici říct rozhodně nedá. Přitom zákon říká jasně: Ve vyhrazeném jízdním pruhu a jízdním pruhu pro cyklisty je podle § 27 odst. 1 písm. i) zák. č. 361/2000 Sb. zakázáno zastavení a stání. Sám jsem byl svědkem toho, jak při kraji zastavilo nákladní vozidlo a rodina i s dítětem byla nucena vjet na kolech až ke středové čáře, kde těsně míjela protijedoucí vozidla. To považuji, zejména s ohledem na děti, za zločin a budeme požadovat častější kontroly ze strany Policie. Je toho ještě mnohem víc a budeme rádi, když nám napíšete své podněty na e-mail: prostejov@spd.cz.

Pavel Dopita, předseda zastupitelského klubu SPD