V Prostějově drogy nechceme! (05/2023)

V Prostějově drogy nechceme! (05/2023)

13 října, 2023 Vyp Od admin

V Prostějově drogy nechceme!

Drogy jsou téma, kterému se žádný politik dříve či později nevyhne. Někdo je pro jejich liberalizaci, jiný je naopak vnímá jako hrozbu. Hrozbu, která ohrožuje i naše děti. Než se podívám na hlavní téma tohoto článku, mám tu jedno velké poděkování. Jako každý rok, i letos k nám za finanční podpory města zavítal protidrogový vlak, Revolution Train. Zde se žáci sedmých a osmých ročníků základních škol interaktivní formou setkají s realitou, kam také vede drogová závislost. Tentokrát za dva dny navštívilo tuto akci asi 800 žáků a návštěvníků z Prostějova. Po shlédnutí interaktivní prohlídky následuje pohovor s preventistkou policie. Ostatně, s tou se žáci setkají ještě vícekrát, na následných diskuzích ve školách, kde si znovu promítnou celý film z vlaku. Co já osobně vnímám jako nejdůležitější, tak sdílenou informaci, že drogy jim poprvé neprodá nějaký tajemný mafián v černém mercedesu, ale nabídne jim je spolužák ve škole nebo kamarád na diskotéce. Tato akce je jen jedním střípkem v mozaice prevence, a i kdyby díky ní jen pár dětí nepodlehlo drogám, stojí to za to. Díky všem, kteří se na této akci podílí.

Bohužel, máme tu hned jednu hrozbu, a sice automaty na ty takzvaně legální drogy. O co se jedná? Objevily se nám tu různě po městě, jejich obsah hraje veselými barvami, jako by se jednalo o bonbóny. O něco běžného. Ano, dle mého názoru jsou cílovou skupinou děti. Bohužel to bonbóny nejsou, ale uvnitř jsou přípravky na bázi CBD, tedy kanabidolu z konopí setého, kde bychom v jiném případě mohli i zvažovat jeho léčebné účinky. Ale v automatu? Jsou tam sáčky s HHC, tedy hexahydrokanabidolu, kde již naplno můžeme mluvit o podobných účincích jako u THC, ovšem bez toho THC, takže prodej je zatím legální. Pak je tu tak populární kraton, který se vyrábí z rostliny z jihovýchodní Ásie. I zde dohledáte, že se jedná o „nakopávač“, který lze použít i při léčbě. Pokud se ale přežene dávkování, tak naopak uspává. A hlavně, nikde nejsou studie, co to udělá s mladým organismem, Tím se dostávám k jádru pudla. K nákupu všech těchto přípravků stačí pouze platební karta. Vesměs je na nich tedy pro jistotu uvedené, že jsou od 18 let a jen pro vědecké a badatelské účely, ale to nikdo nekontroluje a přečtete si to až po nákupu. No, já nevím, ale platební kartu má dnes spousta dětí a dostává na ni kapesné, takže jim nic nebrání si třeba v deseti letech tyto látky volně kupovat a konzumovat. Ironií je, že u přípravku určenému ke kouření je na obale napsáno, že k němu neslouží. Pak tedy k čemu? Když jsem teď to téma otevřel na sociálních sítích, tak je mi argumentováno, že cigarety a alkohol jsou také od osmnácti a mladí kouří a pijí pivo. „A ty bys to chtěl zakazovat, vždyť se tím léčí!“ Takže postupně. Ano, děti kouří, pijí alkohol, ale proč jim ještě umožňovat se dostávat k těmto látkám? Máme málo problémů? Léčebné účinky

u některých přípravků uznávám, ale nevidím důvod, proč by se tedy v tom případě nemělo prodávat v lékárně nebo specializovaném obchodě.

Zatím co píši tyto řádky, vyskakují na mne dvě informace z médií. První říká, že do konce června mají zmizet potraviny s obsahem CBD a HHC z trhu, současně ovšem Piráti chtějí legalizovat produkty s THC s argumentací, že to přinese dvě miliardy do státní kasy. Toho se u vyjedené státní kasy trochu bojím. Budeme chudí a ještě budeme mít sjeté děti.

Závěrem této kapitoly mám tedy pro vás jen jednu radu. Dávejte pozor, za co vaše děti utrácí peníze. Protože ať to dopadne s produkty obsahujícími výše uvedené látky jakkoliv, chemický průmysl, který je na ně nastavený, přijde vždy s něčím novým.

Závěrečnou část budu věnovat něčemu pozitivnímu. Přes participativní rozpočet mi prošla ta sólo hrazda na koupaliště ve Vrahovicích. Bude umístěna vzadu, jak je hřiště na plážový volejbal a přibude tam i stůl na stolní tenis. Kluci se budou moci předvádět před holkami tak, jako my kdysi. Zde svět bude ještě normální. Současně jsem na komisi pro bezpečnost a prevenci kriminality navrhl postavení další workoutové kostky, a sice na Šárce, u „Parlamentu“. Jako takovou formu sociální prevence pro místní děti. Co si budeme povídat, ne každý tam má peníze, aby jeho děti mohly sportovat v nějakém kroužku. Zde jsem u té již tolikrát opakované pozitivní motivace, která může mít různé formy. Jsem domluvený s Michalem Peštukou, boxerem a zápasníkem MMA, že by si to hřiště vzal pod patronát a myslím si, že by to byla nejstřeženější a nejvyužívanější konstrukce v Prostějově. Nebo se můžeme tvářit, že je tam vše v pořádku a nechat je napospas právě těm drogám. Uvidíme, jak to dopadne. Ještě zůstává varianta, že tento můj záměr bude součástí revitalizace objektu po bývalých Jezdeckých kasárnách.

Snad se konečně oteplí, choďte do přírody, berte s sebou děti, a ukažte jim, že život je zajímavý i bez drog.

Pavel Dopita

předseda zastupitelského klubu SPD

předseda komise pro bezpečnost a prevenci kriminality