Odpady hýbou Prostějovem

Odpady hýbou Prostějovem

24 října, 2023 Vyp Od admin

V neděli večer je čas na vážné téma. Možná jste zaregistrovali opakující se antikampaně proti všemu, co ohrožuje projekt SSOOK (Servisní společnost Odpady Olomouckého kraje). Tento týden to byly apokalyptické obrázky doprovázející texty proti lince na výrobu TAPů v Prostějově, kterou zde chce postavit FCC Česká republika. Takže jsem si dovolil udělat jinou infografiku, protože si myslím, že o tom něco opravdu vím. Ostatně moje články na toto téma jste si mohli opakovaně číst v Radničních listech. A proč to?

SSOOK počítá celkem s trojím financováním. Je to podíl obcí (řešený rozložením v čase přes úvěr) a právě dotací, podmíněnou % třídění. Ty by v době provozu doplnila pravidelná platba za tunu na bráně. Za to bude obcím zajišťovat servis, kdy linka a překladiště budou vlastní, vše ostatní pro ně budou nakupovat na trhu. Pokud ale kvůli vyřazení PET lahví (záměr EU) nesplní % vytříděnosti, bude hrozit, že příjdou o dotace. Mohou si tak pomoct tím, že do linky směsný komunální odpad prostě dávat nebudou a budou jej nasmlouvávat jinde dodavatelsky. Ostatně jako další následné kroky, tedy spalování a skládkování, a i předchozí, tedy svoz od občanů. Tím si pomohou a dosáhnou na dotaci.

Takže je možné, že svoz pro Prostějov nasmlouvají u FCC Prostějov a zpracování komunálního odpadu (výroba TAPů, spalování a skladování) také u FCC Prostějov, na lince kterou zde postaví FCC Česká republika pro město bez nějakého finančního podílu. No a za ty peníze, co si SSOOK vezme od obcí, si jen odvezou obsah žlutých a modrých popelnic a zbytek přehodí jinam. Nebude tak pro nás výhodnější, když vše budeme mít tady bez překupníka ve formě SSOOK a nebudeme platit třeba převoz odpadků z Jeseníku do Olomouce?

Do toho zřejmě zmizne platba od EKOKOMu, takže hodně radnic bude překvapených z výpadku příjmů, ale nebudou z tohoto systému moct vystoupit a řešit si sami (psal jsem již před časem v RL). My budeme stále svobodní a můžeme operativně ragovat na situaci na trhu. Kdo na tom bude lépe?

Mimochodem, například v Brně se od úmyslu vybudovat další třídící linku již odstupuje, právě s ohledem na aktuální situaci s PET lahvemi v příštích letech.

Teď už chápete, proč ta masivní antikampaň na Prostějově bez cenzury? Rychle než to praskne!

Rád odpovím na jakoukoliv otázku 😉 .