Sejdeme se na hřbitově (celý článek RL10/23)

Sejdeme se na hřbitově (celý článek RL10/23)

24 října, 2023 Vyp Od admin

Hláškou z filmu Marečku podejte mi pero si dovolím uvést následující řádky. Za pár dnů tu máme Dušičky, tedy Památku všech zesnulých. Původ najdeme ve svátku Samhain, který staří Keltové slavili v noci z 31. října na 1. listopadu. Rozloučení s létem si spojili s návratem duší zemřelých zpět na zemi. Aby se živí mohli setkat s mrtvými, a tito viděli na cestu, vyřezávali lidé svítilny z řep, které dnes nahradily dýně. Tato tradice se uchytila zejména za oceánem, kde 31. října slaví svátek Halloween. Křesťanský svátek slavíme 2. listopadu, a to od konce 10. století, i když k nám se dostal až mnohem později. Není tedy vhodnější doba na to, podívat se na hřbitovy v Prostějově než nyní. Přestože se jedná o křesťanský svátek, v ten den navštěvuje hroby svých blízkých opravdu každý.

Úvodem mi dovolte krátký výlet do historie. Dříve se v Prostějově pohřbívalo různě, v hradních příkopech i u kostelů. Než v roce 1784 císař Josef II. zakázal pohřbívání uvnitř měst, mohli jsme nalézt hroby u kostela Povýšení sv. Kříže a přilehlé kapli Nejsvětější trojice, u kostela sv. Jana Nepomuckého, na morovém hřbitově u kaple sv. Anny a dalších místech. Po tomto roce byl křesťanský hřbitov přemístěn ke kostelu sv. Petra a Pavla, který ležel za hradbami a židovský do prostor současné Studentské ulice. Ovšem jak se město rozrůstalo, ocitly se i tyto uprostřed městské zástavby a v roce 1900 došlo k dalšímu stěhování. Tentokrát pod Žešovský kopec na dnešní Brněnskou ulici, kde je můžeme nalézt dodnes. Nejsou to ale jediné hřbitovy, o které se město stará. Jak se k Prostějovu připojovaly okolní obce, přibyly i hřbitovy ve Vrahovicích, v Krasicích a v Žešově. Nyní již do současnosti.

Nemohu pokračovat jinak než Městským hřbitovem, kam se dostanete linkou MHD číslo 1., nebo můžete zanechat svůj automobil i na novém parkovišti u severní zdi, které doplnilo parkovací plochu před hřbitovem o dalších 56 míst. I když přes zimní měsíce je otevřeno jen do 18 hodin, na Dušičky a předchozí sobotu a neděli se hřbitov zavírá až ve 20 hodin. Při vstupu vás uvítá brána se třemi oblouky a sochou anděla od arch. Venclíka, který je autorem i vnitřních hřbitovních arkád z let 1902-07, kde jsou pochovány význačné osobnosti města. Hlavní cestou se dostanete ke smuteční síni z roku 1977 od arch. Adamíka. Na hřbitově je obsazeno skoro 11 tisíc hrobových míst a aktuálně zůstává volných asi 2,5 tisíce. Na rozdíl od kolumbárií, kde ani nově vytvořených 150 urnových schránek nepokrývá požadavky zájemců, protože o tuto moderní formu pohřbívání je velký zájem. Cekem je nyní v kolumbáriích na tisíc míst. Vše doplňují urnové hroby, kterých je přes dva tisíce. Nesmím také zapomenout na vsypovou loučku, kde se se svými blízkými rozloučilo již asi 3000 pozůstalých. Údržbu provádí smluvně firma FCC. Například tráva se v létě seká dvakrát

měsíčně, keře se stříhají minimálně dvakrát ročně a je toho mnohem víc. Byla snaha pořídit i veřejně dostupné konve na zalévání. Ztratily se již po pár dnech.

Druhý největší hřbitov ve správě města najdete ve Vrahovicích za kostelem sv. Bartoloměje. Ten zde stojí od roku 1836 na místě původního dřevěného kostelíka z poloviny 14. století. Nachází se tu přes devět set hrobových míst, 110 urnových hrobů a 200 míst v kolumbáriích. Volná místa stále jsou k dispozici. Na hřbitově jsou pochovány i významné duchovní osobnosti, jako například P. Ignác Böhm, prof. ThDr. Jaromír Josef Tobola a další. Co se týká dostupnosti pro návštěvníky, využijete linku MHD č. 5, vystoupíte na zastávce u Hanačky, a nejlepší cesta je přes křižovatku a kolem kostela. Velký problém nastane, když budete chtít dojet automobilem. Parkování prostě není a těch pár míst je často trvale obsazených. To i přes omezení doby parkování. Snad se tuto kaňku podaří v budoucnosti vyřešit.

Článek je delší a více informací se sem již nevejde. Chcete si jej přečíst v celém znění? Zjistit třeba, proč město již nebude investovat do hřbitova v Žešově? Co ještě zajišťuje FCC? Nebo kde jsou volná hrobní místa? Najdete u mne na www.paveldopita.cz .

Nyní pokračování, co se do novin nedostalo:

Teď se pojďme podívat na dva menší hřbitovy, v Krasicích se 180 hrobovými místy a v Žešově se 138 hrobovými místy. Na obou jsou ještě volné kapacity včetně urnových hrobů. K prvnímu se dostanete linkou MHD č. 4, zastávka Krasice,Moravská, odkud je to asi 5 minut chůze. Automobil lze zaparkovat podélně na ulici Gen. Kraváka, když hřbitov vlastní parkoviště nemá. Ten v Žešově je rozumně dostupný jen automobilem, kdy se dá parkovat na příjezdové komunikaci, nebo na kole, když okolo vede nová cyklostezka. Linka MHD č. 11 bohužel zastavuje až v obci. Na samotném hřbitově najdete například hrob neznámého vojína. Nepříjemné je, že vlastníkem je Římskokatolická církev, která si na něj před časem vzpomněla a město tak muselo uzavřít smlouvu o výpůjčce. To následně vede k tomu, že se sice skrze FCC město stará o údržbu, ale žádné větší investice nejsou možné.

Když už jsem u FCC, tak přehled prováděné údržby:
– sečení trávy křovinořezem, včetně vyhrabání – dle potřeby, avšak minimálně 3x za rok
– sečení trávy (motorovou sekačkou) – dle potřeby, avšak minimálně 2x měsíčně v období duben – říjen
– úklid cest, chodníků, sběr spadených větví, hrabání listí – dle potřeby, avšak minimálně 1x týdně
– svoz 1100l nádob probíhá ve frekvenci 1x týdně
– okopávka, odplevelení, příp. menší stříhání (bez použití techniky) – dle potřeby, minimálně 1x týdně.  
– keře se stříhají dle potřeby, avšak minimálně 2krát ročně. Poprvé na přelomu jara léta a podruhé během měsíce října, aby byl hřbitov připraven na svátek Památky zesnulých.  

Ještě by se slušelo pro úplnost podívat na poslední židovský hřbitov na Brněnské ulici zřízený v roce 1900. Ovšem to bych musel začít již rokem 1801, kdy byl vedle křesťanského hřbitova u kostela sv. Petra a Pavla založen ten na současné Studentské ulici, který nahradil původní v hradním příkopu. Tato historie je tak složitá, že o ní raději někdy příště.

Na závěr jedno varování. Dušičky pravidelně provází i zvýšená drobná kriminalita. Krádeže nejen na samotném hřbitově, ale často se pobertové zaměřují i na automobily. Městská policie sice posiluje v tyto dny hlídky v okolí hřbitova, ale pamatujte, že automobil není trezor. Přeji vám důstojné prožití tohoto svátku. Předkům vděčíme za to, jak dnes žijeme.