Městský ples a proč jsem navrhl zrušení bezdoplatkové zóny (01/2023)

Městský ples a proč jsem navrhl zrušení bezdoplatkové zóny (01/2023)

13 října, 2023 Vyp Od admin

Úvodní fotka je z Městského plesu, který se skutečně povedl. Ale teď již k článku v Radničních listech
Když jsme v září roku 2019 s kolegou zastupitelem Martinem Křupkou navrhovali řešení situace na náměstí Edmunda Husserla a prostoru mezi klášterem Milosrdných bratří a ulicí Újezd, vyústily naše snahy ve zřízení komise pro bezdoplatkovou zónu. Byl to v podstatě jediný funkční nástroj, který města měla proti vzniku nových vyloučených lokalit, ale i pro redukci těch stávajících. Komise měla zajímavé složení, kde byli zastupitelé, zástupci police i OSPODu. Našim cílem bylo zabránit obchodníkům s chudobou, aby přeměnili centrum města v sociálně vyloučenou lokalitu. Jako takový průzkum bojem bylo rozhodnuto, aby nejprve za oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů vyhlásil příslušný odbor sociálních věcí a školství, dle §33d zákona č.111/2006 Sb., o hmotné nouzi, ubytovnu na Olomoucké ulici. Bohužel, než se vše zúřadovalo, na žádost 17 senátorů Ústavní soud toto ustanovení zákona zrušil v srpnu roku 2021. Chvíli trvalo, než se dostalo do Sbírky zákonů, ale od loňského roku již žádná bezdoplatková zóna v republice není. Bývalá ministryně práce Jana Maláčová sice navrhla, aby města tyto ubytovny pro chudé vykupovala, ale to není dlouhodobé řešení.

V každém případě komise pro bezdoplatkovou zónu tímto ztratila smysl a proto jsem navrhl její zrušení. Na některé body její práce již naváže tradiční komise pro bezpečnost a prevenci kriminality, které předsedám. Práce bude mít určitě hodně, protože prohlubující se inflace a zejména růst cen energií se odrazí také v drobné kriminalitě. Ostatně, to již můžeme vidět nyní. Kradou se katalyzátory, pohonné hmoty, kdy často škoda na vozidle převýší několikanásobně cenu lupu, zloději se nebojí prostříhat si plot a vykrádat nejen zahradní chatky, ale vlezou i do sklepů. Na tyto nepravosti se budeme muset zaměřit prioritně. Bezpečnostní složky, tedy obě policie, mají moji plnou podporu. Jak ta státní, tak i ta naše městská, kde máme výbornou spolupráci a moc si jejich práce vážím. Strážník, který je vidět v ulicích, je tou nejlepší prevencí kriminality. Do toho budeme ale muset opětovně hledat co s vyloučenými lokalitami.

Určitě vás chci poprosit, pokud máte nějaký podnět, nápad či stížnost, nebojte se mi napsat na adresu pavel.dopita@atlas.cz.

Pavel Dopita předseda komise pro bezpečnost a prevenci kriminality v Prostějově