Proč jsem hlasoval pro dotaci 3,5 milionu Tenisovému klubu Prostějov. (02/2023)

Proč jsem hlasoval pro dotaci 3,5 milionu Tenisovému klubu Prostějov. (02/2023)

13 října, 2023 Vyp Od admin

Proč jsem hlasoval pro dotaci 3,5 milionu Tenisovému klubu Prostějov.

Opět zkusím, v době psaní článku, předjímat věci budoucí. Pravděpodobně jedním z velmi propíraných bodů příštího Zastupitelstva bude dotace 3,5 milionu na částečnou úhradu nákladů spojených s rekonstrukcí, vybudováním a úpravou betonového povrchu a výstavbou nové tenisové haly v areálu Tenisového klubu Prostějov. Jistě bude, tedy když čtete tyto řádky tak už byla, diskuze o hospodárném využití těchto peněz. Jaký je tedy můj názor?

Vznikne nová krytá (nafukovací) tenisová hala na pozemku TK a města Prostějov. Na místě kde stojí menší a již nevyhovující. Pro úplnost, za pozemek města již nyní platí TK nájem. Celkové náklady na rekonstrukci a rozšíření příjdou na něco přes 12 milionů korun, z větší části pokryté z dotace NSA (Národní sportovní agentura) a město to bude stát „jen“ 3,5 milionů. Co za to bude? Dva nové kryté tenisové kurty, které budou odpoledne a večer dostupné „pro potřeby rekreačních tenistů a prostějovskou školní mládež“ na základě rezervačního systému. Tato klauzule je přímo uvedena v podmínkách dotace a u mne rozhodla. Sám podobný rezervační systém využívám na Sportcentru. Vznikne nám tedy nové sportoviště, kde vidím analogii s NSC, které MŠMT dotovalo částkou 110milionů a město stálo jen pozemky a 6 milionů korun. Pro úplnost, kraj tenkrát přispěl 25 miliony. Také si pamatuji hlasy proti výstavbě, a dnes je dobře, že ji máme. Došlo k rozmělnění sportovců a uvolnily se tak tělocvičny ve školách a na Sportcentru pro širokou veřejnost. Za sebe jsem třeba rád, že se tam pořádají boxerské galavečery a další sportovní akce.

Zkusím se zamyslet ještě nad jiným aspektem života v našem městě, kterému jsem se věnoval i minule. Prostějov je turisticky nezajímavý a nudný. Nemusíme si nic nalhávat. Kdysi možná lákala k návštěvě nedaleká Plumlovská přehrada, dnes táhnou tak maximálně ubytovny pro pracovníky v logistických firmách. V důsledku těchto změn zanikly hotely, některé jsou nyní na prodej. Buďme rádi, že zde máme tenisovou akademii, jedinou svého druhu, v bývalé východní Evropě, kam jezdí sportovci nejen od nás ale i ze zahraničí. Hrálo se u nás jedno

kolo FED Cupu. Zkuste se zamyslet, jak přivést turisty? Zatraktivní to život nám všem.

V souvislosti s těmito tématy jsem dostal dotaz, že prý plánuji nějaké OCR závody v Prostějově, které by také pomohly naše město zatraktivnit. Je pravdou, že kontakty mám a pokud by byly podmínky, je možné vše. Samozřejmě něco menšího, protože například na závody Spartan Race, jen na jeden den, dojede i s doprovodem až tři tisíce lidí. Umíte si představit, kam je u nás umístíte, část z nich ubytujete, kde jim umožníte parkovat? Já ne. Ovšem pro závod jedné menší série již předběžně vytipovávám lokalitu. Kdo ví, jak to dopadne.

Pavel Dopita

předseda zastupitelského klubu

SPD Prostějov