Vrahovický bicykl

Vrahovický bicykl

13 října, 2023 Vyp Od admin

Upoutávku na Vrahovický bicykl napsal do radničních listů i Michal Krupík.

Proč se půjdu projet na Vrahovický bicykl?

Nedávno jsem tu měl článek o tom, jak město Prostějov podporuje sport, protože zdravý pohyb patří k našemu životu. Podporou profesionálního sportu vytváříme pozitivní vzory, podporou toho amatérského pak samotný pohyb a soutěžení běžných lidí. Pak jsou tu sporty vyloženě rekreační, kde jde o pohyb v té nejzákladnější rovině, jakou si dokážeme představit. Proto, když mne kolega zastupitel Pavel Dopita pozval na již 8. ročník Vrahovického bicyklu, který pořádá, tak jsem se o tuto cykloturistickou akci začal zajímat víc.

Jak mi řekl, vše začalo ve spolku Naše Vrahovice před osmi lety, kdy chtěli současně upozornit na chybějící cyklostezku z centra města právě do Vrahovic. Tenkrát ji nahrazovala bílá čára, která oddělovala kanály na okraji vozovky. Mezitím proběhla nákladná rekonstrukce Vrahovické ulice, a světe div se, máme tu zase bílou čáru, která odděluje kanály na okraji vozovky. Přitom jízda na kole patří nejen k nejzdravějšímu pohybu, pokud vás tedy nesrazí auto, ale současně je ekonomická a i ekologická, i s tou tak dnes populární nulovou uhlíkovou stopou.

Takže nevím jak vy, ale já mu ten bicykl půjdu svojí účastí podpořit. Zejména když se nevybírá startovné. Jak říká, „Děláme to hlavně pro děti.“ Akce se koná v sobotu 17. 6. a je určena i pro zdatnější cyklisty, kteří se projedou přes Vrbátky a Grygov do Lobodic, kde tentokrát bude kontrola na hřišti. Zpět pak přes Klenovice a Skalku. Kratší trasa vede jen z Vrahovic do Skalky a zpět a měří asi 25 kilometrů a je určena pro rodiny s dětmi. Startuje se individuálně, po registraci, před Hostincem U lípy, na ulici Čs. Armádního sboru ve Vrahovicích. To znamená, že jak kdo příjde, v době od 8 do 10 hodin, může vyrazit. Celá akce pak končí ve tři odpoledne. Trasa není značená, ale jede se podle itineráře. Na závěr je možné si dát drobné občerstvení z grilu.

Jak mi prozradil, akci nepřerušili ani v době covidu, kdy jak se ukazuje, nás zbytečně zavírali doma a absurdně zakazovali i výlety do přírody. O to víc je potřeba nyní vrátit lidi ke sportu. Čísla, která odráží obezitu jak u dětí, tak i dospělých, jsou alarmující. Dokonce to došlo tak daleko, že v nemocnicích budou předělávat lůžka a další zdravotnická zařízení tak, aby zvládala pacienty s váhou sto padesát, ale i dvě stě kilogramů.

Tak co, přidáte se ke mně? Mimochodem, pro celou akci udělal Pavel i událost na facebooku. Stačí vyhledat „Vrahovický bicykl 2023 – 8. Ročník“. Těším se s vámi na viděnou.

Michal Krupík zastupitel za SPD

člen sportovní komise