Co nás čeká v roce 2024

Co nás čeká v roce 2024

12 února, 2024 Vyp Od admin

Končí starý rok, ale nechci se za ním ohlížet. Spíše se pojďme společně podívat na to, co nás čeká v tom novém, přesněji v letech budoucích

Tématem číslo jedna teď bude příprava nového krytého bazénu. Lázně dosluhují a jejich další oprava je nerentabilní. Sice pro stávající lokalitu hovoří vydatný vodní zdroj, ale bohužel není možné rozšíření a stejně se dnes musí kryté bazény napouštět pitnou vodou. Celý projet nebude levný, můžeme se bavit až o sedmi stech milionech korun. Proto je na místě vybrat nejlepší řešení na desítky let. Aktuálně představený projekt se mi líbí a myslím si, že my všichni, pro které je voda součástí života nejenom jako tekutina k pití, si jej užijeme. Nejde ale jen o samotný bazén, kde budu nadále prosazovat nedošlapnou hloubku, aby opravdu byl pro plavce, ale i o vodní hry pro děti a relax pro dospělé. Pro ně budou určené dva menší bazény, divoká voda, vířivky a jiné atrakce. Jestli jsem to dobře počítal, budou tam navíc i čtyři sauny, pára a relaxační prostor. Možná i fitko. Tím, že tam bude hodně zábavy pro děti, nebudou muset rodiny jezdit za nimi třeba do Vyškova. Jako přidanou hodnotu vidím propojení se stávajícím akvaparkem. Více chystám do článku na www.paveldopita.cz .

Stále se nám vrací jako bumerang KASCo a ostatně celá jižní část centra města. Architektonické studie, nejen ta, co vyhrála, jsou krásné. Otázkou ale zůstává, zda jsou ekonomicky v nejbližší době realizovatelné. Co vím, tak energeticky na tom stávající budova není až tak tragicky. Přikláním se tedy k dočasnému řešení v podobě rekonstrukce rozvodů elektřiny a vody, dále šaten s WC, a zbývající změny odložit. Je to náš jediný velký sál a ten nostalgický vnitřní vzhled se mi líbí. Proč za každou cenu něco předělávat do moderního vzhledu? Podbízí se hříšná myšlenka, že kdyby se tenkrát pohlídal ten sál, mohlo to již dnes vypadat vše jinak. Ale na kdyby se nehraje.

Dalším tématem, které bude i v příštím roce hýbat Prostějovem, budou odpady. Respektive likvidace toho komunálního z černých popelnic. O ten přetříděný se firmy poperou. Tam si myslím, že na rozdíl od jiných měst máme koncepci celkem vyřešenou. Bude zajímavé sledovat, jak dopadne studie proveditelnosti u konkurenčního řešení, která by měla být představena již v lednu. Myslíte, že ji stihnou? Stále si stojím za tím, že naše rozhodnutí nám ušetří asi sto dvacet milionů do roku 2030. Rád na toto téma podiskutuji, ovšem teď tomu dejme čas, až budou všechny podklady.

Již dlouho se hovoří o plnohodnotném atletickém stadionu, se 400 metrovým oválem, který by měl vzniknout mezi Plumlovskou a Hloučelí. Bohužel, tam souhlasím, že se jedná aktuálně o projekt, který počká. Takže dál budu chodit běhat na „reálku“ nebo na „Horáka“. V té souvislosti mi ale vyskakuje v hlavě běžecký tunel, který by se měl v příštím roce dokončit na škole Jana Železného. Snad se brzy dočkáme dobrých atletických výsledků. I když za mne osobně platí, že nejlepší běhání je v přírodě.

Teď z jiného soudku. Druhou největší investicí v příštím roce bude dopravní terminál s parkovištěm P+R na Újezdě. Víte, co mne napadá? Když se projektoval ten na Floriánském náměstí, četl jsem hodně kritiky. Nevím jak vám, ale mi se libí, a co jsem viděl studie toho na Újezdě, tak tam to bude podobné. Viděli jste, co třeba vymýšlí místo hlavního nádraží v Praze? Zlatý Prostějov.

Ještě mne napadá, že se budeme muset v příštím roce rozhodnout, jak do roku 2030 budeme řešit naši vodu. Zda v předstihu převezmeme těch 51% od Veolie, co nám nabízí, nebo necháme vše právě až na rok 2030 a postavíme servis na zelené louce. Podle mne se to finančně moc lišit nebude a spíše jako červený vykřičník tam vyskakuje rekonstrukce čistírny odpadních vod, která s ohledem na změnu toho chemického koktejlu, co do ní dnes teče, a na který nebyla stavěná, již nevyhovuje. To může být i půlmiliardová bomba a těžko říct, jak to bude s dotacemi.

Hodně investic v příštím roce půjde také do škol, sídlišť, a i těch žádaných chodníků. Tak mne napadá, že do konce roku máte možnost podat návrh na projekt hrazený z participativního rozpočtu. Vloni všechny návrhy prošly a budou se realizovat. Když se již nyní dívám na letošní, jsou tam zajímavé nápady, které podpořím. A možná sám také něco navrhnu.

Dostal jsem v poslední době několik dotazů na datové sítě v Prostějově, kdy vás zajímá zejména optické připojení. Prostě chcete ty pohádky o Vánocích sledovat v HD. Přiznám se, že mne také, takže příští článek budu věnovat právě tomuto tématu. Již teď se mi tam ukazují zajímavé skutečnosti.

Závěrem vám chci jménem zastupitelského klubu SPD popřát v novém roce hodně štěstí a zdraví. Zejména to zdraví. Protože jak s oblibou říkám, když budeme zdraví, tak není nic, co bychom nedokázali. Mějte se krásně.

Pavel Dopita

předseda zastupitelského klubu

SPD v Prostějově