10. Zastupitelstvo města Prostějova

10. Zastupitelstvo města Prostějova

28 února, 2024 Vyp Od admin

Proběhlo další zastupitelstvo města a i když to zpočátku vypadalo na dlouhé jednání, opak byl pravdou. Za náš zastupitelský klub jsme byli kompletní.

Jedním z prvních bodů byla Zpráva o činnosti Městské policie Prostějov a analýza stavu veřejného pořádku ve statutárním městě Prostějov za r. 2023. Zajímavé a poučné shrnutí nejen loňského roku.

Mezi novinky v tomto roce patří:

– dlouhé zbraně u OP

– eDoklady

bezdomovci

– parkování a mnoho dalšího

Co se týká změny jednacího řádu, moje stanovixko bylo následující:

– drobné odchýlení, když schválí nadpoloviční většina, není problém

– u navrhovatele 1 x 10 minut by prošlo

– 2 x 5 minut u příspěvku je zbytečné, spíše souhlasím s Pirátem 3 x 2 minuty 😉 .

Změna zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) – nové odměňování členů zastupitelstva města. Bod, který vždy vyvolává emoce. Pokud ale spočítáte u neuvolněných čas na studium materiálů, osobní návštěvy na místech, kam jste zvaní. Náhradu za ušlou mzdu, kdy vás zaměstnavatel na jednání „musí“ pustit, ale nehradí vám to, nemyslím si, že 3.338,- korun měsíčně je pro zastupitele bez dalších funkcí nějak přehnaně moc.

Ke změně územního plánu (bod 8.) jsem dal dvakrát žlutou, protože považuji za důležité před jednou nebo druhou variantou důkladně prodiskutovat případný dopad. Nejsem si jistý, zda vidím za horizont události. Proto jsem navrhl i případný workshop, kde bychom si to vypovídali mimo zastupitelstvo. Případně to vzít naopak, jako příklad uvedu třeba Hloučelu a RealMaxus . Jaký dopad ty změny názvosloví budou mít dopad na náš návrh zeleného pruhu od stávající cyklostezky.

Možná časem ještě doplním vyjádření k dalším bodům. Například ke hřišti za RG a ZŠ.