Internet, digitalizace a umělá inteligence

Internet, digitalizace a umělá inteligence

28 února, 2024 Vyp Od admin

K napsání dnešního článku jste mne přivedli dotazem, jak je to s optickou sítí v Prostějově a zda „má Infos optiku ve Vrahovicích na Pujmance?“ Ono se o Vánočních svátcích dívá lépe na pohádky ve 4K kvalitě. Protože jsem si tu kauzu pamatoval jen nejasně, zkusil jsem zjistit víc. Mám písemné vyjádření od obou stran. Zde uvedu jen stručná fakta, podrobnější najdete na www.paveldopita.cz, protože rozsah článku v tištené formě je omezený.

Nejprve se musím svěřit s poznatkem, že budování optické sítě v Prostějově mi připomíná zábory na Aljašce, jak si je pamatuji z knížek Jacka Londona. Stručně se dá říct, že kde začne dřív kopat jedna firma, druhá tam již nejde. Pokud to tedy není sídliště. Celá kauza se táhne od roku 2019, kdy důležité události se odehrály v roce 2020. Podrobnější informace na webu, takže zde jen stručně. Sprintel zahájil stavbu na základě územního rozhodnutí, Infos ART je chtěl dohnat, poslal žádost o vyjádření a po několika urgencích ji dostal, pak i příslib magistrátu a začal kopat. Ovšem v tu chvíli v rozporu se zákonem, kdy neměli ještě vydané platné územní rozhodnutí. Stavba byla zastavena, Infos ART dostal pokutu a znovu začalo jednání o dodatečném povolení. To časem město Prostějov vydalo, ale Sprintel se odvolal na kraj do Olomouce. Nyní celý případ koluje mezi Prostějovem a Olomoucí již čtyři roky a lidi stále čekají a stávají se nedobrovolnými rukojmími.

Co mi na tom připadá zvláštní, tak že si mohu vybrat dodavatele plynu, dodavatele elektriky, mobilního operátora, zdravotní pojišťovnu i banku, ale kdo mi poskytne internet přes optický kabel, určuje právo prvního, kdo kopne. Tím se dostávám k mé staré myšlence, že přípravu kabelů si mělo ponechat město, a ty „trubičky“ pronajímat. Já tak třeba nikdy na optice nebudu, a každý, kdo sledoval moje přestřelky s Piráty na zastupitelstvu v minulém období, to asi chápe.

Pro úplnost i nějaká čísla, která nejsou tak špatná. Udělal jsem si průzkum na sociálních sítích, a v Prostějově je přes optiku připojeno asi 55 % domácností. Celkově, i se vzduchem, dominuje v připojení Infos ART se 40 %, za ním jsou s 20 % Sprintel a také s 20 % dohromady velcí operátoři (T-Mobile, O2 a Vodafone). Překvapilo mne jen 6 % u PVfree.net, čekal jsem víc (podrobněji na webu).

Teď z jiného soudku. Připadá mi, že se digitalizace utrhla ze řetězu, podobně jako rozvoj takzvané umělé inteligence. Začněme něčím příjemným. Kolikrát jste se vraceli autem domů, že jste si zapomněli doklady? Hrozila za to pokuta až 2000,- korun. Od nového roku u nás tedy nemusíte mít u sebe jak řidičák, tak ani malý techničák, nebo zelenou kartu. Pozor, do zahraničí si jej berte! Občanský průkaz nemusíte nosit již od roku 2000, kdy při kontrole stačí být nápomocen prokázání totožnosti, například sdělením jména a data narození (zdroje na webu).

Teď ta druhá strana mince. Aplikace eDoklady a „občanka“ v mobilu ve mne vzbuzuje trochu obavy, když vím, kolik lidí svojí neznalostí přišlo o přístup k bankovnímu účtu. Následně jim lumpové vyčistili nejen ten účet, ale vzali si na ně i nemalý úvěr, který zmizel na kontě v zahraniční. Brzy půjde online přepsat motorové vozidlo, a jak do toho spadnou i rodinné domy, je možný průšvih na cestě. Mým heslem je „jistota tradice“, protože tradice jsou pilířem jistoty a ty se nám vytrácí tak rychle, že nemálo občanů má z toho obavy. A já s nimi. Některé věci by měly být podmíněné osobní účastí, tak nějak postaru.

Na závěr krátce k umělé inteligenci. Není ani dobrá a ani zlá. Jako každý nástroj odráží povahu a záměr toho, kdo ji používá. V podstatě je to chytřejší google vyhledávač, který například v oblasti grafiky vykrádá cizí díla a tvoří koláže. Na to si dejte pozor, pokud ji použijete pro komerční účely. Někdo by si mohl část své fotografie poznat. Její informace jsou pravdivé do té míry, jak jsou pravdivé veřejné, ale i neveřejné, informace na webu. Protože v digitálním prostoru je spousta balastu, dalo by se říct, že nám i umělá inteligence blbne. Pro nezávazné využití je ale fajn a některé články co napíše jsou inspirativní. Sám veřejně dostupnou verzi využívám pro konverzaci v angličtině. Jako perličku uvedu, že AI, na požadavek zajištění míru, v simulátoru odpálila jadernou bombu. Trochu to připomíná Terminátora. I ten dnešní přesun vojenské techniky směrem k dronům.

Na rozloučenou jedna dobrá zpráva. Bonbóny s HHC budou zakázány. Pamatujete si, jak jsem se bránil útokům, když jsem podobné zde řekl asi před rokem? Článek najdete ve starším čísle Radničních listů. Příště se budeme věnovat právě prevenci kriminality a kde k ní můžete v Prostějově nalézt informace.